Wosk pszczeli jest produktem, który otrzymujemy przez stopienie ścian plastrów miodu pszczół miodnych (Apis mellifera L.) gorącą wodą i przeprowadza się fizyczną filtrację w celu usunięcia cząstek i resztek organicznych z ula. Właściwości i cechy charakterystyczne Jest zgodny z europejską farmakopeą odpowiednią do żywności (E-901), kosmetyków i pszczelarstwa. Występuje w postaci łatwych w obsłudze granulek do ważenia i przygotowywania naszych preparatów. Zastosowania i zastosowania W starożytności był stosowany ze względu na swoje właściwości kosmetyczne i terapeutyczne. W kosmetykach jest stosowany do pielęgnacji szczególnie suchej delikatnej skóry w postaci kremów lub maści, plastrów, pomadek, kremów oczyszczających i maseczek do twarzy ze względu na właściwości przeciwzapalne i lecznicze wielu jej składników. Zmiękcza i odżywia skórę właściwą, co zapobiega starzeniu się skóry. Zapewnia właściwości emulsji w formułowaniu emulsji, a także plastyczną i elastyczną teksturę nadając konsystencji emulsji. Jest również stosowany jako dodatek do żywności i w preparatach farmaceutycznych.