Olej kokosowy to tłuszcz roślinny otrzymywany przez tłoczenie na zimno suszonego miąższu pozyskiwanego z orzechów kokosowych, owoców palmy, pochodzącej z Azji Południowo-Wschodniej.
Ich źródłem zaopatrzenia są palmy kokosowe uprawiane na Filipinach, w Indonezji i Kenii.
Olej kokosowy, szeroko stosowany w żywności, jest również uznanym składnikiem kosmetycznym do pielęgnacji skóry i włosów.
Może być używany do produkcji mydeł i olejków eterycznych. Polecany jest również w kosmetyce, do nakładania bezpośrednio na bardzo suchą lub wrażliwą skórę lub na skórę głowy, do włosów suchych, cienkich i zniszczonych. Może być również dodany do przepisów kulinarnych i cukierniczych.
Ten olej roślinny ma przyjemny i miękki aromat kokosa, w zależności od pory roku występuje zarówno w postaci płynnej, jak i stałej. W obu postaciach olej ten zachowuje swoje właściwości odżywcze i korzyści.
Wskazany głównie dla zdrowia olej kokosowy wzmacnia układ odpornościowy, poprawia poziom cholesterolu, wspomaga trawienie i krążenie jelitowe, wspomaga spalanie tłuszczu brzusznego oraz zwiększa uczucie sytości.
Do stosowania miejscowego, doustnego oraz w dyfuzorach olejków eterycznych.