Biały wosk lub wosk alba jest jednym z niezbędnych składników w preparatach kosmetycznych i farmaceutycznych. Otrzymywany z wosku pszczelego (Apis mellifera L.) i poddany procesom fizycznego oczyszczania i uszlachetniania otrzymujemy produkt doskonałej jakości czystość jak wyszczególniono poniżej. Właściwości i cechy charakterystyczne Jest zgodny z europejską farmakopeą odpowiednią do żywności (E-901), kosmetyków i pszczelarstwa. Występuje w postaci łatwych w obsłudze granulek do ważenia i przygotowywania naszych preparatów. Zastosowania i zastosowania Wosk pszczeli o różnym stopniu czystości był używany od czasów starożytnych. Zmiękcza i odżywia skórę właściwą, co zapobiega starzeniu się skóry. Podkreślają także swoje właściwości zmiękczające oprócz plastikowej i elastycznej tekstury nadającej konsystencji emulsje. W kosmetykach służy do pielęgnacji szczególnie suchej delikatnej skóry w postaci kremów, maści, plastrów, pomadek, kremów oczyszczających i maseczek do twarzy. Jest również stosowany w pszczelarstwie ułatwiającym budowę plastrów miodu. W żywności stosuje się ją od dodatków do żywności do przygotowania opakowań biodegradowalnych i wielokrotnego użytku.