Balsam peruwiański to drzewo strączkowe pochodzące z Ameryki Środkowej i Południowej, należące do rodziny bobowatych, osiągające około 12 m wysokości, o naprzemianległych, wiecznie zielonych liściach.
Kwiaty są białe z żółtymi pręcikami zebranymi w grona. Owocem jest roślina strączkowa o długości 7-11 cm zawierająca pojedyncze nasiono.
Balsam peruwiański uzyskuje się poprzez nacięcia pnia; jest to syropowaty, żółtawy płyn o bardzo przyjemnym zapachu przypominającym wanilię.
W odróżnieniu od innych żywic naturalnych, proces ekstrakcji rozpoczyna się od tzw. „ogrzewania” drzewa, które polega na poddaniu poziomego nacięcia w drzewie działaniu ciepła do momentu, aż specjalista od balsamu stwierdzi, że jest on gotowy do ekstrakcji, a następnie destylacji.
Olejek eteryczny z balsamu peruwiańskiego był tradycyjnie ceniony za swoje właściwości: przeciwzapalne, antybakteryjne, regenerujące skórę i balsamiczne.