Balsam peruwiański to roślina strączkowa z Ameryki Środkowej i Południowej, należąca do rodziny Fabaceae, o wysokości około 12 m, o naprzemiennie zielonych liściach.
Kwiaty są białe z żółtymi pręcikami w gronach. Owocem jest roślina strączkowa o długości 7-11 cm, zawierająca pojedyncze nasiono.
Balsam peruwiański otrzymywany jest przez nacięcia wykonane w pniu, jest syropowatym płynem o żółtawym kolorze i bardzo przyjemnym zapachu przypominającym wanilię.
W przeciwieństwie do innych żywic pochodzenia naturalnego, proces ekstrakcji rozpoczyna się od tak zwanego „ogrzewania” drzewa, które polega na podgrzaniu poziomego nacięcia w drzewie do momentu, gdy rzemieślnik balsamer sprawdzi, czy jest gotowe do ekstrakcji. .
Historycznie Balsam Peru AE był ceniony za swoje właściwości takie jak: przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, regenerujące skórę, balsamiczne.