Olej z kiełków pszenicy otrzymywany jest w procesie tłoczenia na zimno i rafinacji ze zbóż Triticum vulgare. Należy do rodziny Gramineae w grupie podstawowych pokarmów, takich jak ryż, jęczmień, owies i wiele innych. Jest to jednoroczna roślina zielna o maksymalnej wysokości 1,2 metra.
Jego uprawa była prowadzona na bardzo zróżnicowanych obszarach geograficznych, ponieważ ma dużą odporność na różne temperatury.
Ze względu na wysoką zawartość witaminy E uważany jest za olejek przeciwstarzeniowy, ponieważ witamina E jest doskonałym przeciwutleniaczem. Rewitalizujący suchą skórę. Pielęgnacja włosów i twarzy.
Zastosowania i aplikacje:
Podanie doustne : może być stosowany jako suplement diety do sałatek, tostów itp...
Zewnętrznie : stosowany szczególnie w pielęgnacji skóry głowy, zapobiega wypadaniu włosów oraz odżywia je i pielęgnuje.
Na poziomie miejscowym: stosowany ze względu na właściwości odżywcze, zmiękczające, ochronne i regenerujące na skórze, szczególnie polecany do cer suchych i dojrzałych, jako olej bazowy w synergii z naczynkami i łuszczycą.