Olej z orzechów makadamia pozyskiwany jest z owoców drzewa makadamia (Macadamia ternifolia). Drzewo makadamia należy do rodziny Proteaceae.
Jego owoce mają zawartość tłuszczów w zakresie od 70 do 75%. Pochodzące pierwotnie z Australii drzewo orzechów makadamia jest obecnie uprawiane również w Afryce Południowej, Kenii, Ameryce Południowej i na Hawajach.
Charakterystyczne właściwości:
Orzech makadamia ma wyjątkowo wysoką zawartość kwasu palmitolejowego, który znajduje się w skórze, a także kwasu oleinowego.
Zastosowania i aplikacje:
Znajdujący się w skórze kwas palmitoleinowy poprawia wchłanianie tego oleju, który również równomiernie się rozprowadza i nie pozostawia tłustego uczucia.
Skład kwasów tłuszczowych jest podobny do ludzkiego sebum.
Bardzo odpowiedni dla skóry suchej, szorstkiej i wrażliwej; Działa regenerująco i zmiękczająco na skórę.
Wysoko ceniony za preparaty nawilżające i przeciwzmarszczkowe w kremach, olejkach do ciała, kosmetykach regenerujących, olejkach do masażu, szamponach oraz w kuracjach kondycjonujących włosy.