Olejek neemowy uzyskuje się poprzez tłoczenie na zimno nasion drzewa Melia azadirachta, przyprawy szeroko rozpowszechnionej w strefie tropikalnej i subtropikalnej, występującej w różnych siedliskach, od lasów deszczowych po obszary półpustynne. Chociaż obecnie produkcja tego oleju roślinnego odbywa się niemal wyłącznie w Indiach.
Ma konsystencję gęstego płynu lub półstałego płynu, kolor od ciemnożółtego do prawie czarnego, gorzki smak i aromat przypominający czosnek.
Ceniony za swoje właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze.
Olej roślinny Neem jest bogaty w kwasy omega, co nadaje mu właściwości odżywcze i zmiękczające.
Jest również znany ze swoich właściwości antyseptycznych i przeciwgrzybiczych oraz jako środek odstraszający owady, takie jak komary, roztocza, pchły, kleszcze, wszy i mole.