Olej roślinny z miodli indyjskiej pozyskiwany jest poprzez tłoczenie na zimno nasion drzewa Melia Azadirachta, gatunku szeroko rozpowszechnionego w tropikach i subtropikach, zajmującego siedliska od lasów deszczowych po obszary półpustynne. Chociaż dziś produkcja tego oleju roślinnego jest prawie wyłączna w Indiach.
Konsystencja od gęstej cieczy do półstałej, kolor od ciemnożółtego do prawie czarnego, gorzki smak, a aromatem przypomina czosnek.
Ceniony za właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze.
Olej roślinny Neem jest bogaty w kwasy omega, dzięki czemu ma właściwości odżywcze i zmiękczające.
Znany jest również ze swoich właściwości antyseptycznych, przeciwgrzybiczych, jako środek odstraszający owady, takie jak komary, roztocza, pchły, kleszcze, wszy i ćmy.