Fucus Fucus to brązowe glony bogate w śluz, minerały, takie jak sole sodowe, potas i magnez; pierwiastki śladowe, zwłaszcza jod (0,1%), a także kobalt, cynk, nikiel, chrom, krzem itp. Wreszcie jest dobrym źródłem azotu i witamin A, B1, C i D. Przypisuje się mu właściwości odchudzające ze względu na wysoką zawartość jodu, stymulując metabolizm przez tarczycę; a ze względu na zawartość śluzu, który w kontakcie z płynami żołądka i jelit tworzy lepki i bardzo masywny żel, który zwiększa objętość kału, promując perystaltykę, wywierając działanie sycące i utrudniając wchłanianie cukrów i tłuszczów . Jak stosować Weź 2-3 tabletki trzy razy dziennie, między posiłkami. Ostrzeżenia: Nie zaleca się w przypadku nadczynności tarczycy, niedrożności przełyku lub jelit oraz nieznanego bólu brzucha. Nie stosować w czasie ciąży i karmienia piersią ze względu na wysoką zawartość jodu.