Korzeń mniszka wspomaga przepływ życia, co może ograniczać gromadzenie się niektórych toksyn.
W ten sposób pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy wątroby. · Kurkuma (Curcuma longa).
Kurkuminoidy zawarte w kurkumie są silnymi przeciwutleniaczami , które neutralizują wolne rodniki, które są szkodliwe dla zdrowia wątroby.
Istnieją dowody na poprawę aktywności enzymów istotnych dla zdrowia tego narządu, S-transferazy glutationowej i UDP-glukuronylotransferazy.
Karczoch (Cynara scolymus).
Pomaga w utrzymaniu prawidłowego przepływu krwi, a ponadto liść karczocha chroni przed uszkodzeniem wątroby wywołanym przez wolne rodniki oraz prawidłową regenerację komórek wątroby.
Schisandra (Schisandra chinensis).
Schisandra może być korzystna dla promowania procesów dezaktywacji toksyn na poziomie wątroby i może działać jako ochrona antyoksydacyjna wątroby.
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides).
Zawiera silną mieszankę przeciwutleniaczy z korzyścią dla zdrowia wątroby.
Zielona herbata (Camellia sinensis).
Polifenole przeciwutleniające zawarte w zielonej herbacie mają bardzo silne działanie hamujące utlenianie lipidów.
Jest to szczególnie ważne w przypadku tłuszczów wątrobowych.