Witamina E lub tokoferol występuje naturalnie jako mieszanina kilku form (alfa, beta, gamma i delta). Ma oleistą konsystencję i charakterystyczny zapach oleju roślinnego. Jest jednym z głównych składników olejów roślinnych z niezmydlającej się części. Świetny antyoksydant stosowany w kosmetyce i żywieniu. Właściwości fizykochemiczne Jest mało lotny. Posiada dobrą rozpuszczalność w olejach roślinnych, tłuszczach zwierzęcych, rozpuszczalnikach organicznych i alkoholu etylowym. Słaba rozpuszczalność w wodzie. Nieodporny na kwasy, łagodne zasady i utleniacze. Zastosowania i zastosowania Wskazaniem na jego działanie antyoksydacyjne w kosmetykach jest blokowanie tworzenia się nitrozoaminy w produktach kosmetycznych. Szeroko stosowany w preparatach: kremów do rąk, balsamów do ust, synergii z olejkami eterycznymi i mydłami. Na poziomie spożywczym tokoferol jest suplementem diety, ponieważ jest witaminą E. Zalecamy przechowywanie go w zamkniętym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu w oryginalnym opakowaniu.