Witamina E lub tokoferol występuje naturalnie jako mieszanina różnych form (alfa, beta, gamma i delta). Ma tłustą konsystencję i charakterystyczny zapach oleju roślinnego. Jest to jeden z głównych składników olejów roślinnych z części niezmydlającej się. Świetny przeciwutleniacz stosowany w kosmetykach i żywieniu. Właściwości fizykochemiczne Ma niską lotność. Ma dobrą rozpuszczalność w olejach roślinnych, tłuszczach zwierzęcych, rozpuszczalnikach organicznych i alkoholu etylowym. Słaba rozpuszczalność w wodzie. Niestabilny z kwasami, łagodnymi alkaliami i utleniaczami. Zastosowania i zastosowania Wskazanie na jego działanie przeciwutleniające w kosmetykach wynika z faktu, że blokuje on tworzenie się nitrozoaminy w produktach kosmetycznych. Szeroko stosowany w przygotowaniu: kremów do rąk, balsamów do ust, synergii z olejkami eterycznymi i mydłami. Na poziomie żywności tokoferol jest suplementem diety, ponieważ jest witaminą E. Zalecamy przechowywanie go w zamkniętym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu w oryginalnym pojemniku.