Jest to jednoroczna roślina zielna należąca do rodziny selerowatych, pochodząca z wschodniej części regionu Morza Śródziemnego. Jest aromatyczny i mierzy od 30 do 45 cm. Łodyga jest zielona, z licznymi białymi włóknami i rozgałęzieniami na końcu, gdzie w środku lata pojawiają się liczne baldachy z jasnożółtymi kwiatami. Liście są bardzo cienkie, pierzaste, a ich smak przypomina pietruszkę. Owoce mają brązową barwę, a nasiona są płaskie, owalne i mają lekko gorzkawy smak. Olejek eteryczny uzyskuje się poprzez destylację parową nasion.
Wskazania: Niewydolność wątroby i dróg żółciowych, Niestrawność, Zapalenie oskrzeli
- Rodzina aromatyczna: pikantna. - Łączy się z: Bergamotką, Kolendrą, Rozmarynem, Kamforą, Mandarynką.
Środki ostrożności: Nie stosować w czasie ciąży, u dzieci poniżej 6 roku życia, u osób w podeszłym wieku i w przypadku padaczki. - Tylko profesjonaliści? Zawsze stosować pod nadzorem specjalisty.