Hydrolat to woda otrzymywana z destylacji parowej gałęzi Cistus ladaniferus. Zawiera właściwości wodnego ekstraktu z Rockrose i łagodne stężenie cząsteczek aromatycznych. Rodzina botaniczna to Cistaceae.
Jara jest krzewem o wysokości do 2,5 m, jego liście są wydłużone i wąskie, lancetowate i szarozielone, obficie nasączone lepką substancją, labdanum, silnie aromatycznym olejkiem, który nadaje im lśniący wygląd i łatwo się klei do rąk. Jej kwiaty są bardzo duże i mają pięć białych płatków. Owoc to kulista kapsułka z dziesięcioma komórkami w środku.
Olejek labdanum pozyskiwany jest z gumowatej żywicy różnych czystek, był używany w klasycznej farmakopei do łagodzenia kaszlu i nie należy go mylić z laudanum, czyli alkoholową nalewką z opium.
La Jara pojawia się natywnie i obficie w Hiszpanii.
Charakterystyczne właściwości: Hydrolaty zawierają wszystkie rozpuszczalne w wodzie substancje części destylowanej, a także zawierają pierwiastki śladowe, które występują w roślinie pochodzenia.
Cząsteczki olejków eterycznych pojawiają się również w bardzo małych proporcjach, podkreślając Alphapinene, Viridiflorol i Camphene.
pH: 3,5 do 5,5. Zapach jest ziołowy.
Główne właściwości: bakteriobójcze, przeciwwirusowe, ściągające, gojące, przeciwkrwotoczne, neurotoniczne, harmonizujące układ nerwowy.