Hydrolat z mirtu jest otrzymywany przez destylację parową liści Myrtus communis.
Jest to woda aromatyczna zawierająca około 200 mg cząsteczek aromatycznych na litr produktu, zwłaszcza 1,8-Cineol i Alfa-pinen. Jego pH w 20ºC waha się od 4 do 5,5.
Ma świeży, ziołowy, lekko miętowy smak i zapach.
Wśród jego właściwości terapeutycznych wyróżniamy: mukolityczne, wykrztuśne, upłynniające, antyseptyczne i okulistyczne, zmniejszające przekrwienie oraz żylne/limfatyczne.
Może być stosowany przy schorzeniach dróg oddechowych (zapalenie zatok, oskrzeli, nieżyt nosa, astma, kaszel z odkrztuszaniem itp.), infekcjach oczu i schorzeniach układu krążenia, takich jak zmęczenie nóg, teleangiektazje i/lub żylaki.
W kosmetyce wyróżnia się działaniem ściągającym, antyseptycznym i głęboko oczyszczającym. Nałożymy go na: skórę tłustą, trądzikową, z zaskórnikami, trądzikową, matową i pozbawioną życia oraz przetłuszczające się włosy.