Brassica campestris L., czyli rzepak, jest rośliną jednoroczną, która dorasta do wysokości 60-140 cm. Bardzo typowe dla obszaru europejskiego. Olej roślinny uzyskuje się poprzez tłoczenie na zimno nasion i ich filtrację.
Olej roślinny ma jasnożółtą barwę i delikatny siarkowy zapach. Stopień wchłaniania przez skórę jest średni.
Choć kiedyś olej ten był bogaty w kwas eurynowy, dziś mamy różne jego odmiany o niskiej zawartości tego kwasu tłuszczowego, które wykorzystuje się w przemyśle spożywczym.
Zawiera niezbędne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, minerały i dużą zawartość kwasu alfa-linolenowego.
Jak widać na profilu lipidowym, istnieje proporcja pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega 3, omega 6 i omega 9, co czyni go bardzo interesującym źródłem odżywczych kwasów tłuszczowych.
Zastosowania i zastosowania:
Zastosowanie kosmetyczne:Olej rzepakowy jest powszechnie stosowany w kosmetyce ze względu na swój wyjątkowy profil lipidowy. Dzięki temu jest wysoko ceniony w celach kosmetycznych, do masażu i odżywiania skóry. Polecany do pielęgnacji skóry niemowląt i dorosłych.
Rozwijane są synergie masażu, odżywcze serum olejowe do twarzy i ciała oraz wykorzystanie w sporządzaniu maceratów w celach leczniczych.
Stosowanie doustne:
Olej rzepakowy jest powszechnie stosowany w kuchni. Idealny do sałatek, gotowania na parze, smażenia i robienia majonezu.
Ze względu na zawartość niezbędnych kwasów tłuszczowych, witamin i innych składników odżywczych, przypisuje się mu korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.