Ten orientalny grzyb odżywia obronę i chroni serce. To piękny saprofityczny grzyb, który rośnie na rozkładającej się materii, zwłaszcza drewnie dębowym, ale także eukaliptusowym, bukowym czy dębowym, który jest wdzięczny za rozwój terenów górskich, ciepłych i wilgotnych.
Głównymi składnikami odżywczymi w shiitake są pewne rodzaje węglowodanów. Zawierają największą zawartość błonnika ze wszystkich grzybów uprawnych. Ważną część tego błonnika tworzą chityna, która pomaga utrwalać i eliminować tłuszcze i cholesterol w jelicie, oraz beta-glukany, takie jak lentinan lub LC11, które są badane pod kątem ich licznych korzyści. Fruktooligosacharydy, rzadkie w diecie, również wywierają działanie prebiotyczne. Jego białka, choć umiarkowane, są dość zrównoważone pod względem niezbędnych aminokwasów. Tłuszcze są skąpe, prawie nieistniejące, co czyni go bardzo lekkim. Są to również dobrej jakości tłuszcze.
Wśród witamin w świeżych shitakes prawie wyłącznie pojawiają się te z grupy B, zwłaszcza B2, B3, B5, B6 i B9. Wśród minerałów wyróżnia się miedź, która wzmacnia system odpornościowy i zwalcza procesy zapalne, oraz selen, który ma działanie przeciwutleniające. Dobry wkład stanowią również mangan i cynk, aw mniejszym stopniu żelazo, magnez, fosfor i potas.
Jak używać:
Przyjmować od 2 do 6 kapsułek dziennie przed śniadaniem, obiadem i kolacją.