Ten orientalny grzyb wzmacnia odporność organizmu i chroni serce. Jest to piękny grzyb saprofityczny, który rośnie na rozkładających się materiałach, szczególnie na drewnie dębowym, ale także na eukaliptusach, bukach i dębach ostrolistnych. Dobrze rośnie w ciepłych, wilgotnych obszarach górskich.
Najważniejszym składnikiem odżywczym grzybów shiitake są pewne rodzaje węglowodanów. Zawierają najwięcej błonnika ze wszystkich grzybów uprawnych. Znaczną część tego błonnika stanowi chityna, która pomaga wiązać i usuwać tłuszcze i cholesterol w jelitach, a także beta-glukany, takie jak lentinan i LC11, które są badane ze względu na ich wielorakie korzyści. Fruktooligosacharydy, które rzadko występują w diecie, mają również działanie prebiotyczne. Zawartość białek w tym produkcie, choć umiarkowana, jest dość zrównoważona pod względem niezbędnych aminokwasów. Tłuszczów jest niewiele, prawie nie ma ich w mleku, co sprawia, że jest ono bardzo lekkie. To również tłuszcze dobrej jakości.
Wśród witamin zawartych w świeżych shitake, niemal wyłącznie występują witaminy z grupy B, szczególnie B2, B3, B5, B6 i B9. Wśród minerałów na szczególną uwagę zasługuje miedź, która wzmacnia układ odpornościowy i zwalcza procesy zapalne, a także selen, który ma działanie antyoksydacyjne. Dobrym źródłem są również mangan i cynk, a w mniejszym stopniu także żelazo, magnez, fosfor i potas.
Instrukcja użycia:
Przyjmować od 2 do 6 kapsułek dziennie przed śniadaniem, obiadem i kolacją.