Chitozan to włókno (aminopolisacharyd) pozyskiwane z muszli skorupiaków. Dzięki swojej strukturze ma zdolność wchłaniania spożywanego tłuszczu. Wchłonięty tłuszcz staje się niewchłanialny i zostaje wydalony z kałem. Chitozan jest w stanie wchłonąć 4 lub 5, a działanie to jest wzmocnione przez dodatek witaminy C.
Zielona herbata obniża poziom cholesterolu i poprawia metabolizm lipidów, wspomagając krążenie krwi i diurezę. Roślina ta ma również właściwości termogeniczne ze względu na zawartość zasad ksantynowych (teofiliny, teobrominy itp.), co czyni ją dobrym sojusznikiem w zdrowym odżywianiu.
Herbata zawiera przeciwutleniacze, takie jak witamina C, które pomagają zwalczać wolne rodniki niszczące komórki i tkanki. Poprawia trawienie, gdyż zwiększa przepływ soków żołądkowych; To jest powód, dla którego w Chinach pije się tę herbatę w trakcie posiłków.