Przy przygotowywaniu chleba pełnoziarnistego z dekstryną i siemieniem lnianym warto podkreślić, że używana jest prawdziwa mąka pełnoziarnista, czyli mąka, która nie tylko zawiera otręby, ale również konserwuje zarodek oryginalnego ziarna pszenicy, co znacznie poprawia walory odżywcze chleba, dostarczając białka, niezbędnych kwasów tłuszczowych i witamin, szczególnie witaminy E.
Chleb pełnoziarnisty z dekstryną i siemieniem lnianym to chleb dekstrynowany, do którego dodano siemię lniane, dzięki czemu uzyskuje się chleb o ważnych właściwościach dietetycznych. Nasiona lnu są bogate w ligniny i rozpuszczalny błonnik (śluzy i pektyny).
Chleb pełnoziarnisty z dekstryną i siemieniem lnianym sprzedawany jest w kromkach o wadze 15 gramów i dostarczający 50,4 kcal, dzięki czemu jest łatwy do spożycia i można go wykorzystywać w wielu celach.