Chleb dekstrynowany to chleb tostowy, który był powoli pieczony w kontrolowanej temperaturze i czasie, co powoduje rozkład skrobi w chlebie na dekstryny, maltozę i inne disacharydy, w wyniku czego powstaje jednolicie dekstrynowane ciasto.
Proces dekstrynacji skrobi (drugie gotowanie) jest naturalnym procesem poprzedzającym trawienie, ponieważ wyprzedza późniejszą pracę amylazy trzustkowej (enzymu odpowiedzialnego za trawienie skrobi) i ułatwia proces trawienia. Dlatego chleb dekstrynowany jest łatwiej strawny niż zwykły chleb.
Dla całej rodziny.
Jest to chleb o wszechstronnym zastosowaniu, który z powodzeniem może zastąpić zwykły chleb.
Ze względu na szczególne właściwości dekstryny jej zastosowanie jest znacznie rozszerzone, zarówno u osób z problemami trawiennymi, jak i bez nich.
Chleb pełnoziarnisty z dekstryną powstaje z mąki pełnoziarnistej i jest wzbogacony kwasem foliowym, witaminą, na którą zapotrzebowanie jest większe w czasie ciąży, laktacji, wzrostu i podeszłego wieku.