Orkisz to odmiana pszenicy uprawiana od około 7000 lat i uważana za źródło wszystkich obecnych odmian pszenicy.
Na niektórych obszarach orkisz jest znany jako pszenica zielona, a na innych jako pszenica dzika ze względu na bardziej rustykalny wygląd i intensywniejszy smak.
Orkisz jest dziś mało znany, ponieważ jest bliski wyginięcia ze względu na niską wydajność produkcyjną.
Dziś jego boom jest nie do powstrzymania ze względu na właściwości odżywcze.
Podobnie jak pszenica zawiera gluten, dlatego jest przeciwwskazany u osób z nietolerancją glutenu (celiakią).
W porównaniu do pszenicy zwyczajnej orkisz ma wyższy poziom białka, składników mineralnych, witamin i pierwiastków śladowych.
Oprócz dobrego poziomu białka zawiera również wszystkie osiem niezbędnych aminokwasów.
To jest bardzo interesujące dla tych wegetarian. Dzięki dobremu udziałowi magnezu, żelaza, fosforu, witaminy E, witaminy B i beta-karotenu jest bardzo pożywna.
Dla całej rodziny. Mogą zastąpić pieczywo i tortille w posiłkach, przekąskach i kanapkach.
Idealne jako dodatek do śniadania, lunchu lub kolacji.
Można je jeść same lub na słodko (dżemy, miód) lub na słono (pasztety, margaryny, masła) itp.