Dżemy to produkt powstały w wyniku gotowania siekanych lub miazgowanych owoców (główny składnik tego produktu).
Z dodatkiem cukru i/lub słodzików do uzyskania półpłynnego produktu o gęstej konsystencji.
Z żywieniowego punktu widzenia należy zauważyć:
Głównym składnikiem tradycyjnych dżemów są węglowodany, a konkretnie cukry (60-65%), z których około jedna dziesiąta pochodzi z owoców.
Cukier działa jak konserwant i odpowiada głównie za wysoką zawartość energii.
Na uwagę zasługuje niższa zawartość węglowodanów w dżemach z fruktozą i/lub słodzikami.
Jest to 35-40% w przypadku dżemów z fruktozą i około 20% w przypadku dżemów z fruktozą i słodzikami.
Jeśli chodzi o dżemy bez żadnego rodzaju cukru użytego do ich przygotowania, zawartość tej odżywki spada do wartości rzędu 5-6% pochodzących wyłącznie z owoców.
Odnośnie witamin i minerałów: Minerały pozostają w znacznych ilościach, podczas gdy zawartość witamin jest minimalna.
Witamina C, która stanowi większość owoców, jest w dużej mierze tracona podczas procesu gotowania.