Kakao to owoc drzewa z rodziny Sterculiaceae, Theobroma cacao.
Ziarna kakaowe zawierają 10% białka, 30% węglowodanów i 55% tłuszczu.
Wyróżnia się bogactwem witamin i minerałów: 100 gramów kakao zawiera ok. 1000 mg potasu, 650 g fosforu, 400 mg magnezu, 100 mg wapnia oraz znaczne ilości innych minerałów, takich jak żelazo i sód.
Zawiera również witaminy B1, B2, niacynę i witaminę E. Ze względu na zawartość tłuszczów roślinnych ma wysoki procent wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Zawiera substancję o lekkim działaniu stymulującym, teobrominę, alkaloid podobny do kofeiny, który występuje w około 1,5%.
Różni się od kofeiny tym, że działa bardziej moczopędnie i mniej ekscytująco. Chociaż niektóre odmiany kakao również zawierają kofeinę
Proszek kakaowy Natura Santiveri to produkt analogiczny do istniejących na rynku proszków kakaowych, w których cukier został zastąpiony fruktozą.
Z tego powodu preparat ten może być doskonale tolerowany przez diabetyków, nie różniąc się w żaden sposób smakiem od podobnych produktów na rynku.