55% białka słonecznikowego pochodzi z nasion słonecznika uprawianych metodami ekologicznymi, które są starannie przetwarzane i dają cenne białko o bardzo wysokiej jakości organicznej. Otrzymuje się go poprzez specjalne tłoczenie na zimno obranych organicznych nasion słonecznika, a następnie drobno zmielone. Specjalny proces produkcyjny oczekuje na patent. CO2 ekstrahuje się z białka słonecznikowego, aby prawie całkowicie wyeliminować olej. Szczególnie godna uwagi jest jego zdolność emulgowania i łagodny orzechowy smak. Źródło niezbędnych aminokwasów i profenoli. Białka znajdujące się w obranych nasionach słonecznika bez soli są wykorzystywane w naszym organizmie do tworzenia nowych białek, odpowiedzialnych między innymi za budowę tkanek, takich jak masa mięśniowa, i regulację płynów ustrojowych. Sunflower Protein-55 zawiera około 55% białka. Nasze nasiona słonecznika nie są modyfikowane genetycznie i pochodzą z upraw ekologicznych.