Masło kakaowe jest bardzo wszechstronne do deserów wegańskich i surowych. Bazą są lody i czekolada. Jest także naturalnym źródłem minerałów. Z rozdrobnionych i sprasowanych prażonych ziaren kakaowca z jednej strony otrzymuje się masło (tłuszcz), a z drugiej strony łupiny, które posłużą do wytworzenia proszku kakaowego. Ale żeby mówić o czekoladzie, a przynajmniej o tym, co uważamy za czekoladę, musimy koniecznie odnieść się do masła kakaowego. Czyli czym jest czekolada, jak wygląda, jej obecność, konsystencja to zasługa masła kakaowego. Instrukcja użycia: Przygotowanie ciast, czekoladek, koktajli itp. Może zawierać śladowe ilości orzechów i sezamu. Przechowywać w miejscu chłodnym (poniżej 18°C), suchym, chronionym przed działaniem promieni słonecznych i odizolowanym od podłoża. Spożyć najlepiej przed datą podaną na opakowaniu.