Ceniony w tradycyjnej medycynie chińskiej od ponad 6000 lat. Grzyby zyskały na znaczeniu za panowania dynastii Ming (1368-1644), kiedy uważano je za „eliksir życia” i były zarezerwowane wyłącznie dla cesarza i jego rodziny. Azjatyckie grzyby Shiitake zostały wymienione w niektórych najstarszych tekstach medycznych znanych ze swoich właściwości zdrowotnych. Występują tylko w niektórych częściach Azji, chociaż obecnie są uprawiane w wielu częściach świata. Ponieważ ogólna populacja przyjęła gotowanie etniczne, szczególnie azjatyckie smaki wraz z ich popularnością zostały poparte raportami medycznymi na temat Shiitake i innych grzybów azjatyckich, ponieważ oferują szereg korzyści dla naszego zdrowia.
Proszek z grzybów shiitake można dodawać do zup, sosów i sałatek z warzywami lub jako dressing do sałatek. Poprawia smak domowych potraw nadając im wędzony aromat, jest również stosowany jako herbata i jako ekstrakt. Grzyby shiitake są cenione od tysięcy lat ze względu na bogaty dymny smak i właściwości zdrowotne. Jako pokarm, grzyby Shiitake zawierają wszystkie osiem niezbędnych aminokwasów w bardzo dużej proporcji, poza tym, że są bogatym źródłem białka. Stosowane w postaci suszonej na słońcu dostarczają cennej dawki witaminy D, którą można znaleźć w bardzo niewielu produktach spożywczych.
Instrukcja użycia:
- Dodaj 1-2 łyżeczki do potraw, sosów, smoothie, soków itp. - Po otwarciu wystarczy wypchnąć powietrze z worka przed ponownym zamknięciem, aby zachować maksymalną moc. - Proszek Shiitake przechowuj w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu.