Lukrecja jest korzeniem, jest stosowana w przemyśle jako środek aromatyzujący i słodzący. Lukrecja w proszku (Glycyrrhiza glabra) to lukrecja, która została wysuszona i zamieniona w proszek, dzięki czemu jest całkowicie naturalnym składnikiem.
Korzeń lukrecji jest jednym z najczęściej używanych ziół leczniczych na świecie i najczęściej stosowanym ziołem w medycynie chińskiej, a także w innych kulturach ze względu na jego wspaniałe właściwości. Był używany przez Egipcjan. Duże ilości tego korzenia znaleziono w grobie króla Tuta podczas jego podróży do zaświatów. Dioscides w swoich podróżach z Aleksandrem Wielkim zalecił, aby jego żołnierze nosili lukrecję, aby oprzeć się długim marszom, a także pragnąć w suchych miejscach. W średniowieczu łagodzono negatywne skutki bardzo pikantnego lub rozgotowanego jedzenia. W niedawnym badaniu fitoterapeutów lukrecja została sklasyfikowana jako najważniejsze zioło używane. Ogromna liczba chińskich preparatów ziołowych (ponad 5000) używa lukrecji. Jego pierwsze udokumentowane zastosowanie datuje się na czasy wielkich ziołowych Chin, około 190 rne, ale z pewnością było używane wiele wieków wcześniej.
Zastosowania kulinarne:
- Idealny zarówno do słodkich, jak i pikantnych produktów, takich jak lody lukrecjowe, słodki chleb z lukrecji, herbatniki dyniowe, a także koktajle i koktajle.