Korzeń maranty lub marihuany w angielskiej nazwie pochodzi od kłącza rośliny tropikalnej, z której wydobywana jest jej skrobia. Jest to rodzaj skrobi, który jest bardzo skuteczny jako zagęszczacz, bezbarwny i praktycznie bez smaku.
Jest dobrze przyswajalny. Jest stosowany we wszystkich przepisach, w których chcemy zagęścić, a nawet żelować płyn. Jest prezentowany jako bardzo lekki biały proszek i po rozpuszczeniu w cieczy jest bezbarwny. Jest praktycznie mdły, więc możemy go stosować w słonych przepisach, ale także do przygotowywania słodkich potraw, takich jak galaretki lub kremy. Zestala się w niższych temperaturach niż inne skrobie i w przeciwieństwie do skrobi kukurydzianej dobrze odporny na kwasy. Bardziej wskazany jest również zagęszczacz, jeśli sos lub zupa, którą będziemy zagęszczać, zamarznie (sosy zagęszczone skrobią kukurydzianą stają się mętne, jeśli zostaną zamrożone). Jest również stosowany do produkcji lodów, ze względu na jego zdolność do zapobiegania tworzeniu się kryształków lodu.