Fioletowy korzeń ignamu może być używany do różnych przepisów na desery oraz do przyprawiania różnych przysmaków, takich jak ciasta, babeczki, ciastka, ciasta, bułki, koktajle i lody. Dokładne miejsce pochodzenia nie jest znane; Uważa się, że ignam zwyczajny pochodzi z wysp Indonezji. Bulwy są zwykle jaskrawo lawendowe, stąd nazwa zwyczajowa, ale czasami mogą być białe. Czasami jest mylony z taro i słodkimi ziemniakami z Okinawy (Murasaki-Imo). Purpurowy ignam ma łagodny słodki smak. Fioletowe i niebieskie pokarmy są doskonałym źródłem składników odżywczych. Te produkty mają swój kolor dzięki antocyjanom będącym przeciwutleniaczem. Pod względem odżywczym są podobne do innych rodzajów ziemniaków; są bogate w węglowodany, ale mają niską zawartość białka i tłuszczu.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE (na 100 gr) Wartość energetyczna 376 kj / 90 kcal. Tłuszcz 1 g. w tym nasycone 0,3 g. Węglowodany 87 g. w tym cukry 20 g. Błonnik 3 g. Białko 6 g. Sól 0 g.