Inulina to rozpuszczalny błonnik pozyskiwany wyłącznie z korzenia cykorii. Proszek otrzymywany jest z filtracji i oczyszczania korzeni cykorii, zapewniając najwyższej jakości źródło inuliny. Jako rozpuszczalny proszek może być dodawany do każdego jedzenia lub napoju bez znaczącego wpływu na jego smak lub konsystencję, co stanowi doskonałe źródło błonnika do codziennej diety. W 100% naturalna inulina pomaga zwiększyć dzienne spożycie błonnika, zwiększa uczucie sytości i pomaga w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego.Należąca do klasy błonnika pokarmowego zwana fruktanami, inulina jest zaliczana do wyjątkowej grupy naturalnych polisacharydów. WYSOKA ZAWARTOŚĆ WŁÓKNA
Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania jelit poprzez zwiększenie częstotliwości stolców.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE (na 100 gr)
Energia 849 Kj / 203 Kcal Tłuszcz 0 g W tym nasycony 0,0 g Węglowodany 8 g W tym cukry 0,8 g Włókno 89 g Białko 0 g Sól 0 g
JAK UŻYWAĆ Można go dodawać do przetworzonej żywności, jogurtów, mleka, warzyw i słodzików. Może być stosowany do pieczenia, pomaga zachować wilgoć w ciastach i ciasteczkach i jest doskonałym środkiem wiążącym wiele produktów spożywczych. jako zagęszczacz lub jako dodatek do żywności lub napoju z niewielkim lub żadnym wpływem na smak. Na każde 5 gramów produktu spożycie błonnika wzrasta o 4,4 grama.
Mieszając ją z wodą i podgrzewając, Inulinę można wykorzystać do produkcji syropu. Inulinę można również dodawać do koktajli, aby były gęstsze i dla zwiększenia słodyczy.