Mąka manioku pozyskiwana jest z całego korzenia. W tym przypadku korzeń jest obierany, suszony i mielony, dzięki czemu powstaje proszek podobny do mąki pszennej, ale o wiele ciekawszy, gdyż nie powoduje stanów zapalnych. Najlepiej sprawdza się jako mąka do gotowania lub pieczenia. Jest również łatwiej trawiona przez większość ludzi, ponieważ ma mniejsze stężenie czystej skrobi. Jeśli masz problemy z używaniem mąki na bazie kokosa lub orzechów, maniok jest świetną alternatywą dla bezglutenowych wypieków.
Ponieważ jest całkowicie pozbawiony zbóż, jest dobrą opcją dla osób z objawami nietolerancji lub wrażliwości na gluten. Nadaje się również do diety Paleo. Najlepszym sposobem użycia mąki z manioku jest uzupełnienie jej innymi pokarmami bogatymi w składniki odżywcze w celu zwiększenia zawartości błonnika, witamin i minerałów w przepisach. Na przykład możesz zwiększyć ilość błonnika w przepisach, używając mąki z manioku w połączeniu z pokarmami bogatymi w błonnik, takimi jak nasiona chia lub siemię lniane. Można go również wykorzystać do przygotowania pizzy lub ciasta naleśnikowego, które można posypać ulubionymi zdrowymi składnikami (surowy ser, sos pomidorowy, warzywa, owoce lub awokado)