Tigernuts to małe bulwy, które stanowiły 80% diety Paleo naszych przodków około dwóch milionów lat temu. To starożytne jedzenie pochodzi z Afryki Północnej i obrzeży Morza Śródziemnego. Orzechy tygrysie zawierają bardzo odporną skrobię, błonnik prebiotyczny, który jest odporny na trawienie i staje się paliwem dla naszych bakterii probiotycznych. Około 28 g tego produktu zawiera 40% zalecanego dziennego spożycia błonnika. Orzechy tygrysie są niezwykle bogate w składniki odżywcze. Mąka z orzechów tygrysich zapewnia takie same korzyści odżywcze jak orzechy tygrysie, ma przyjemny orzechowy smak, który bardzo dobrze sprawdza się we wszystkich przepisach na wypieki, ponieważ doskonale zastępuje mąkę pszenną lub jakąkolwiek inną i jest idealna we wszystkich rodzajach koktajli i słodkich przepisów. Nie zawiera glutenu.
Zawierają tyle żelaza co czerwone mięso, zarówno potas jak i woda kokosowa, są źródłem magnezu, cynku, fosforu oraz witamin A i E.