Kasztan zawsze był bardzo ważnym owocem w diecie naszych przodków, zwłaszcza w północnej części naszego kraju. W rzeczywistości, w średniowieczu, w południowej Europie, społeczności żyjące w pobliżu lasów kasztanowych i mające niewielki dostęp do mąki zbożowej, używały kasztanów jako głównego źródła węglowodanów. Od wieków był surowcem dla Celtów, kasztan był chlebowcem, czyli świętym drzewem życia. Kasztany są spożywane na różne sposoby, a ich mąka do pieczenia jest również szeroko stosowana. Kasztan to jeden z orzechów o najniższej kaloryczności, dlatego zaleca się jego umiarkowane spożycie w dietach odchudzających.
Idealny dla sportowców, dzieci i osób starszych, przede wszystkim dzięki temu, że staje się ciekawym źródłem energii. Ze względu na tę zaletę jest to również interesujące dla wszystkich osób, które potrzebują dodatkowego zaopatrzenia w energię, z powodu zmęczenia fizycznego lub psychicznego. Bardzo bogaty w błonnik nierozpuszczalny, dlatego jest interesujący, jeśli chodzi o walkę z zaparciami. Dostarczany przez nią błonnik jest użyteczny dla organizmu, a zawarte w nim minerały sprzyjają syntezie białek, pomagając kościom być w optymalnym stanie. Jest to żywność bezglutenowa, a zawarte w niej tłuszcze są korzystne bez szkody dla osób z wysokim poziomem cholesterolu. Ze względu na wysoką zawartość niezbędnych składników odżywczych są wspaniałymi sprzymierzeńcami kobiet w ciąży lub karmiących. Kasztany utrzymują zrównoważony poziom cukru i są uważane za bardzo regenerujący pokarm.