Mąka z zielonego banana nie jest jeszcze powszechnie stosowana w Europie. Ale w miejscach, w których rodzą się rośliny bananowe, takich jak Jamajka, Karaiby i Afryka, zamiast innych mąek często stosuje się mąkę bananową. Pochodzi z zielonego banana, gdy nie jest jeszcze dojrzały, jego miąższ jest odwodniony, aby mógł służyć jako mąka do pieczenia, i jest fantastycznym substytutem dla tych, którzy jedzą produkty bezglutenowe.
Podczas gdy surowa mąka bananowa ma delikatny aromat bananowy, pieczona mąka bananowa ma raczej neutralny i łagodny smak, co oznacza, że można jej używać zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych.
Zawiera odporną skrobię. Odporna skrobia jest rodzajem błonnika i fantastycznym źródłem prebiotyków. Podczas gdy probiotyki wypełniają nasze jelita różnorodnymi dobrymi bakteriami, to prebiotyki dostarczają właściwego paliwa, aby utrzymać dobre bakterie szczęśliwe i utrzymać zdrową florę jelitową. Prebiotyki znajdują się w wielu produktach włóknistych, takich jak owoce i warzywa, ale są szczególnie korzystne w postaci odpornej skrobi znajdującej się w żywności, takiej jak białe ziemniaki i banany (zwłaszcza zielone banany).