Coco Aminos, to pyszny sos powstały z fermentacji soku z kwiatu kokosa.
Jest ciemny, bogaty, słony i lekko słodki w smaku. Przypomina lekki sos sojowy lub tamari (sos sojowy bez pszenicy), ale nie zawiera soi i glutenu, co czyni go idealnym substytutem dla osób unikających soi i glutenu.
Aby wytworzyć aminokwasy kokosowe, sok zbiera się z kwiatów kokosa, a następnie miesza z solą morską i pozostawia do dojrzewania i fermentacji przez długi czas. Ponadto aminokwasy kokosowe mają około 65% mniej sodu niż zwykły sos sojowy. I żeby było jeszcze lepiej:
Aminosy kokosowe mają wiele korzyści zdrowotnych!
Pochodząca z Indonezji od drobnych rolników i zbieraczy, jest szczególnie wyjątkowa, w przeciwieństwie do innych aminokwasów Coco, ta nie jest tak słona, to prawdziwa delaksacja w swoim rodzaju, nieporównywalna w smaku.
Źródło wapnia i potasu oraz wysoka zawartość chlorków.