Novaloe firmy Nova Diet to niepasteryzowany suplement diety Aloe Vera ECO z miąższem. Sok pitny Novaloe Aloe Vera jest wytwarzany z liści aloesu z hiszpańskich upraw ekologicznych. Jest to produkt niepasteryzowany, który nie jest filtrowany, dzięki czemu cały miąższ pozostaje nienaruszony. Novaloe, podobnie jak wszystkie suplementy diety Nova Diet, poddawane jest szczegółowej kontroli jakości, która gwarantuje wszystkie jego właściwości.
Nasz Aloe Vera pochodzi z upraw ekologicznych zlokalizowanych w Andaluzji, a konkretnie w Sewilli i Maladze. Najlepsze liście zbiera się, te mające więcej niż trzy lata, ponieważ wtedy koncentracja składników aktywnych jest maksymalna. Proces zbierania jest wyłącznie ręczne, a stosowana technika to ciągnięcie, a nie cięcie; Gwarantuje to brak „rany” na liściu, zachowując integralność i stabilność miazgi wewnątrz. Surowcem jest zatem cały liść świeżej rośliny.
Łopaty Aloe Vera są transportowane w najlepszych warunkach: zapewniających kontrolę temperatury i wilgotności, aby idealnie dotarły do biofabryki, zachowując całą swoją świeżość; w minimalnym czasie, ponieważ zarówno obszar uprawy, jak i zakład produkcyjny znajdują się w Hiszpanii.
Biofabryka Novaloe otrzymuje liście lub łopaty aloesu dwa razy w tygodniu.
Pierwszym procesem, który przechodzi arkusz, jest pranie. Następnie każdy liść jest obierany, aby zredukować korę, a wraz z nią aloinę. Zarówno mycie liści, jak i obieranie czy „okorowanie” jest całkowicie ręczne. Powstały „filet” z aloesu ma maksymalne stężenie składników aktywnych i nie zawiera aloiny. To właśnie te filety zostaną zmiksowane w celu uzyskania soku z aloesu. Cały proces wytwarzania soku z aloesu odbywa się w temperaturze poniżej 10 o C, aby zachować jego właściwości.
Proces jest kontynuowany poprzez poddanie soku działaniu ultradźwięków w celu jego homogenizacji i stabilizacji. A w końcowej fazie dodaje się kwas cytrynowy i kwas askorbinowy, aby dostosować pH soku z aloesu, a tym samym zachować jego stabilność.
Następnie jest pakowany w butelki i poddawany procesowi wysokociśnieniowemu, który gwarantuje stabilność i maksymalną jakość produktu przez cały okres jego przydatności do sprzedaży (24 miesiące).
Novaloe ma następujące cechy: Sok z aloesu (≥99,5%) z certyfikatem ekologicznym (CAECyL), niepasteryzowany i z miąższem (nie jest filtrowany, dzięki czemu cały miąższ pozostaje nienaruszony). Miareczkowany do ponad 250 mg/lw aloverozie lub acemannanie. Aloin wolny. Bez barwników i konserwantów. Bez dodatku cukrów. Zalecenia Novaloe: - Pomaga poprawić zdrowie układu pokarmowego. - Pomaga poprawić poziom glukozy i lipidów we krwi. - Pomaga poprawić naszą obronę. - Pomaga w pracy nad patologiami związanymi z nadmiarem wolnych rodników, dzięki działaniu antyoksydacyjnemu.