Przyczynia się do zmniejszenia niedoborów żelaza w tych stanach fizjologicznych, w których wzrasta zapotrzebowanie organizmu na żelazo.
Żelazo przyczynia się do prawidłowego tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz prawidłowego transportu tlenu w organizmie.
Witaminy B6 i B12 przyczyniają się do prawidłowego tworzenia czerwonych krwinek.
Ryboflawina (B2) przyczynia się do utrzymania czerwonych krwinek w normalnych warunkach oraz do prawidłowego metabolizmu żelaza.
Witamina C poprawia wchłanianie żelaza.
Żelazo i witaminy C, ryboflawina (B2), B6 i B12 pomagają zmniejszyć uczucie zmęczenia i znużenia.
Jak używać: Weź 1 łyżkę stołową (10 ml) przed śniadaniem i kolacją. Zalecana dzienna porcja: 2 łyżki (20 ml).
U dzieci od 6 do 12 lat: przed śniadaniem i kolacją weź łyżkę deserową (5 ml).
Wstrząsnąć butelką przed otwarciem. Po każdym użyciu szczelnie zamknąć butelkę i przechowywać w lodówce. Bez konserwantów, bez barwników. Po otwarciu pojemnika należy go spożyć w ciągu 4 tygodni.