Zielona herbata to roślina pochodząca z Fujian (Chiny), której oryginalna nazwa to „Tay”. Holendrzy, którzy sprowadzili herbatę do Europy, wyewoluowali jej nazwę. Portugalczycy używali nazwy „Chá”, pochodzącej z Makao, co oznacza trawę.
Jest to roślina, której roślinnym lekiem są liście, które po zbiorze są stabilizowane parą wodną, aby zapobiec ich enzymatycznemu utlenianiu. Zawiera zasady ksantowe (głównie kofeinę), teaninę, flawonoidy, garbniki itp.
Nieruchomości
Tradycyjnie zielona herbata była używana jako środek pobudzający ośrodkowy układ nerwowy, dzięki zawartości kofeiny. Zwiększa czuwanie i działa ergogenicznie, zwiększając wydolność fizyczną. Podobnie może mieć pewien efekt relaksujący, ze względu na obecność teaniny; przeciwutleniacz i lipolityczny, ze względu na katechiny.
Główne wskazania
Stymulator OUN.
Przeciwutleniacz
Spalacze tłuszczu Jak używać
Przyjmować 1-2 kapsułki dziennie
Środki ostrożności
Ze względu na obecność kofeiny nie zaleca się jej stosowania w przypadku zaburzeń sercowo-naczyniowych (nadciśnienie, zaburzenia rytmu serca) czy bezsenności. Nie jest również zalecany w przypadku wrzodów żołądka i dwunastnicy lub epilepsji.
Ciąża, laktacja i dzieci poniżej 12 lat: Nie podawać.