Karczoch jest rośliną wieloletnią z rodziny astrowatych. Pochodząca z regionu Morza Śródziemnego, jest mutacją uprawną, która na przestrzeni wieków oddzieliła się od pospolitej tuberozy.
Częścią aktywną tej rośliny są liście, które zawierają kwasy fenolowe, głównie kwasy kawochinowe, w tym kwas chlorogenowy, kryptochlorogenowy, neochlorogenowy i cynarynę (główna substancja aktywna); oprócz innych związków aktywnych znajdują się także flawonoidy i laktony seskwiterpenowe.
WŁAŚCIWOŚCI
Tradycyjnie karczoch był stosowany we wszystkich procesach trawienia:
Działanie eupetyczne: wspomaga prawidłowe trawienie.
Cholerytyczny: zwiększa produkcję żółci.
Działanie żółciopędne: wspomaga wydalanie żółci.
Przeciwwymiotny: zapobiega nudnościom i wymiotom.
Apetyt: pobudza apetyt.
Wykazano również, że obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów (i w ten sposób zwalcza patogenezę miażdżycy). Jego działanie ochronne na wątrobę łączy się z jego zdolnością antyoksydacyjną przeciwko wolnym rodnikom jego naturalnych polifenoli.
GŁÓWNE WSKAZANIA
Niestrawność trawienna.
Cholesterol.
Instrukcja użycia:
Przyjmować 1-2 kapsułki dziennie.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Nie stosować w przypadku niedrożności dróg żółciowych i kolki.