Suplement diety pomagający kontrolować poziom cholesterolu poprzez działanie berberyny i sfermentowanych drożdży z czerwonego ryżu. Suplement ten ma następujące właściwości: - Obniża poziom cholesterolu w osoczu poprzez hamowanie jego endogennej syntezy w wątrobie dzięki wysokiej zawartości (5%) monakoliny w sfermentowanym czerwonym ryżu, regulując w ten sposób produkcję cholesterolu (hamuje ten sam enzym co statyny). Monakolina K z czerwonego ryżu drożdżowego przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. - Zmniejsza utlenianie cholesterolu LDL (lub złego cholesterolu), zanim ulegnie utlenieniu i stanie się czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych dzięki wysokiej zawartości polifenoli o silnej mocy przeciwutleniającej z hydroksytyrozolu (15%) z drzewa oliwnego. Ostrzeżenie: Nie przekraczać wyraźnie zalecanej dawki dziennej. Suplementy diety nie powinny być stosowane jako substytut zróżnicowanej i zbilansowanej diety oraz zdrowego trybu życia. Trzymać z dala od dzieci. Dzienne spożycie monakolin z fermentowanego czerwonego ryżu drożdżowego powinno wynosić mniej niż 3 mg. Nie zaleca się jego stosowania łącznie z innymi produktami zawierającymi manakoliny pochodzące z fermentowanych drożdży z czerwonego ryżu, ani z lekami obniżającymi cholesterol. Nie powinny go spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci i młodzież poniżej 18. roku życia oraz osoby dorosłe powyżej 70. roku życia. Sposób użycia/zalecana dzienna porcja: 1 kapsułka podczas obiadu lub przed snem.