Lecytyna to koncentrat fosfolipidów z oleju sojowego.
Te fosfolipidy są częścią podstawowych struktur błon wszystkich komórek w ciele.
Lecytyna jest jednym z najobficiej występujących naturalnych źródeł choliny i inozytolu, dwóch ważnych składników odżywczych, które działają jak środki lipotropowe, odgrywając ważną rolę w wątrobowym metabolizmie tłuszczów oraz w emulsji tłuszczów ustrojowych.
Lecytyna w postaci fosfatydylocholiny jest głównym źródłem choliny (witaminy z grupy B) w diecie.
W organizmie związek ten rozkłada się, uwalniając cholinę.
Lecytyna i Cholina są wykorzystywane przez organizm do budowy błon komórkowych i ułatwienia mobilizacji tłuszczów do iz komórek.
Cholina jest również prekursorem neuroprzekaźnika acetylocholiny, który jest niezbędny do prawidłowej aktywności mózgu.
Nature's plus Soy Lecithin jest prezentowana w postaci perełek wykonanych z najlepszej jakości płynnej lecytyny, pochodzącej z nietransgenicznej (non-GMO) soi i zawierającej 58-60% fosfolipidów.