Lecytyna jest koncentratem fosfolipidów pozyskiwanych z oleju sojowego.
Fosfolipidy te stanowią część podstawowych struktur błon wszystkich komórek w organizmie.
Lecytyna jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł choliny i inozytolu, dwóch ważnych składników odżywczych działających jako czynniki lipotropowe, odgrywające istotną rolę w wątrobowym metabolizmie tłuszczów i emulgowaniu tłuszczów ustrojowych.
Lecytyna, w postaci fosfatydylocholiny, jest głównym źródłem choliny (witaminy B) w diecie.
Po dostaniu się do organizmu związek ten ulega rozpadowi, uwalniając cholinę.
Lecytyna i cholina są wykorzystywane przez organizm do budowy błon komórkowych i ułatwiają mobilizację tłuszczów do wnętrza komórek i z powrotem.
Cholina jest również prekursorem neuroprzekaźnika acetylocholiny, która jest niezbędna do prawidłowej aktywności mózgu.
Lecytyna sojowa Nature's Plus występuje w postaci perełek wykonanych z najwyższej jakości płynnej lecytyny, pozyskiwanej z soi niemodyfikowanej genetycznie i zawierającej 58-60% fosfolipidów.