Koper włoski to roślina o zapachu anyżu pochodząca z basenu Morza Śródziemnego, której owoce mają ciekawe właściwości trawienne. Olejek eteryczny z kopru włoskiego, elanetol, działa na skurcze, bóle brzucha i jelita grubego. Zapobiega fermentacji jelitowej i tworzeniu się gazów, a także stymuluje trawienie, wydzielanie śliny i produkcję mleka podczas karmienia piersią. Inne badania wykazały niewielką aktywność przeciwdrobnoustrojową olejku z kopru włoskiego. Koper włoski, używany już przez Egipcjan jako środek trawienny, był także stosowany, ze względu na swoje właściwości lecznicze, przez Greków i Rzymian. Ten ostatni wykorzystywał młode łodygi jako warzywa. W Indiach uznawana jest za perłę afrodyzjaków, wchodzącą w skład wszystkich pobudzających drinków. W Europie w średniowieczu przypisywano mu magiczne właściwości, wieszając je na drzwiach domów, aby chronić je przed czarownicami, klątwami i złymi duchami. Jak używać: Jako suplement diety, przyjmuj trzy (3) kapsułki kopru włoskiego dziennie, jedną (1) kapsułkę po każdym posiłku.