CLA sprzyja zwiększeniu masy mięśniowej i utracie objętości, ale nie ze względu na utratę wody, która jest wykorzystywana jako energia, osiągnięcie trwałego i zdrowego efektu oraz uniknięcie efektu jo-jo lub odbicia. Cholesterol: obniża poziom złego cholesterolu (LDL) bez jednoczesnego obniżania poziomu dobrego cholesterolu (HDL), zmniejszając szanse zachorowania na miażdżycę, nadciśnienie i inne choroby układu krążenia. Układ odpornościowy: wzmacnia cały układ odpornościowy. Alergie: zmniejsza produkcję histaminy, dzięki czemu unika się objawów reakcji alergicznych. Hormony: CLA aktywuje i kontroluje produkcję hormonów oraz pomaga utrzymać poziom glukozy i insuliny we krwi. Dlatego preferowane są procesy takie jak zespół napięcia przedmiesiączkowego. Mózg: Ze względu na poprzedni punkt, CLA może być również przydatny w leczeniu chorób neurologicznych, depresji, dileksji i schizorenii.