Dodaj gwiazdkę anyżu (ok. 1 g) do szklanki wrzącej wody (200 ml). Zdjąć z ognia, przykryć, odstawić na 5 minut i przefiltrować. Następujące ilości tego naparu należy przyjmować po głównych posiłkach. Dorośli: 1 szklanka naparu. Dzieci od 6 do 12 lat: ½ szklanki naparu. Dzieci od 2 do 6 lat: 4 łyżki naparu, bezpośrednio lub rozpuszczone w niewielkiej ilości wody. Niemowlęta i dzieci do 2 lat: 1 łyżka naparu, bezpośrednio lub rozpuszczonego w wodzie, w szklance lub butelce. Uwaga: u niemowląt lub dzieci poniżej 2 roku życia nigdy nie przekraczać zalecanych ilości. Jedna łyżka stołowa to około 10ml. Napar należy wypić natychmiast, a pozostałą ilość nie jest wygodnie odkładać na później, ponieważ traci swoje właściwości i może się zepsuć. bez alergenów