Antocyjanidyny to podgrupa rodziny flawonoidów (związków roślinnych o wysoko cenionych właściwościach przeciwzapalnych), które wykazują różnorodne pozytywne efekty fizjologiczne. Są to rozpuszczalne w wodzie pigmenty obecne w jagodach niektórych owoców, zwłaszcza tych o niebiesko-fioletowym kolorze, takich jak jagody, czarne winogrona, jagody i porzeczki. Antocyjanidyny mają wiele działań w organizmie, głównie ze względu na ich wpływ na kolagen w organizmie oraz na odpowiedź zapalną i alergiczną. Pobudzają syntezę kolagenu, Hamują elastazę i inne enzymy proteolityczne rozkładające kolagen, Pobudzają tworzenie wiązań poprzecznych, które wzmacniają usieciowane włókna kolagenowe. Zapobiegają również niszczeniu tkanki łącznej przez utleniacze i chronią witaminę C w organizmie, niezbędną do tworzenia kolagenu. Dzienna dawka Spożywać 1 kapsułkę dziennie, najlepiej z jedzeniem. Ostrzeżenia Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Suplementy diety nie powinny być stosowane jako substytut zbilansowanej diety.