Enzymy trawienne są włączane do przewodu pokarmowego w celu rozłożenia żywności na składniki odżywcze. Mogą one następnie zostać wchłonięte przez ścianę jelita i przedostać się do krwi. Jeśli ten układ enzymatyczny nie działa skutecznie, nie można utrzymać optymalnego zdrowia ze względu na słabą absorpcję składników odżywczych potrzebnych organizmowi. Jeśli pokarm przedostanie się do jelita grubego niestrawiony, obecne w nim bakterie fermentują, co w konsekwencji powoduje wzdęcia, wzdęcia i biegunkę. Naturalne enzymy roślinne mają tę zaletę, że w porównaniu do enzymów pochodzenia zwierzęcego charakteryzują się wysoką biodostępnością i są łatwo przyswajalne przez przewód pokarmowy. Zdrowa dieta, zawierająca zdrową żywność, nie gwarantuje, że otrzymujemy niezbędne składniki odżywcze dla naszego organizmu. Może to nastąpić na skutek niedoboru enzymów trawiennych, co oznacza, że organizm nie otrzymuje składników odżywczych potrzebnych do prawidłowej diety. Korzyści ze stosowania enzymów trawiennych: Wspomagają trawienie i zmniejszają tzw. „kwasowość”. Zmniejszają uczucie wzdęć i gazów. Poprawia trawienie produktów mlecznych. Alergie pokarmowe zmniejszają się dzięki dobremu trawieniu białek. Poprawiają stan przepukliny rozworu przełykowego i owrzodzeń. Dzienna dawka 1 do 3 tabletek dziennie na początku każdego posiłku Ostrzeżenia Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Suplementy diety nie powinny być stosowane jako substytut zbilansowanej diety.