Enzymy trawienne są włączane do przewodu pokarmowego, aby rozłożyć żywność na składniki odżywcze. Mogą one następnie zostać wchłonięte przez ścianę jelita i do krwi. Jeśli ten układ enzymatyczny nie działa skutecznie, nie można utrzymać optymalnego zdrowia z powodu słabej absorpcji składników odżywczych, których potrzebuje organizm. Jeżeli pokarm przedostanie się do jelita grubego w postaci niestrawionej, obecne w nim bakterie fermentują go i w konsekwencji powodują wzdęcia, wzdęcia i biegunkę. Naturalne enzymy roślinne mają tę zaletę, że w porównaniu z enzymami pochodzenia zwierzęcego oferują wysoką biodostępność i są łatwo przyjmowane przez przewód pokarmowy. Zdrowa dieta, ze zdrową żywnością, nie gwarantuje, że otrzymujemy niezbędne dla naszego organizmu składniki odżywcze. Może to nastąpić z powodu niedoboru enzymów trawiennych, co oznacza, że organizm nie otrzymuje składników odżywczych potrzebnych do prawidłowej diety. Korzyści z przyjmowania enzymów trawiennych: Wspomagają trawienie i zmniejszają tzw. „kwasowość”. Zmniejszają uczucie wzdęć i gazów. Poprawia trawienie produktów mlecznych. Alergie pokarmowe zmniejszają się dzięki dobremu trawieniu białek. Poprawiają stan przepukliny rozworu przełykowego i owrzodzeń.