Witamina C jest jedną z witamin biorących udział w funkcjonowaniu układu odpornościowego, jest potrzebna do wzrostu i naprawy tkanek we wszystkich częściach ciała. Witamina C jest od wielu lat popularnym lekarstwem na przeziębienie. Służy do tworzenia ważnego białka do produkcji skóry, więzadeł itp. pomagając leczyć rany i tworzyć blizny. Naprawia również i pielęgnuje chrząstki, kości i zęby. Organizm nie może samodzielnie wytwarzać witaminy C ani jej nie magazynować, ponieważ rozpuszczalna w wodzie jest wydalana z moczem. Dlatego tak ważne jest włączenie do codziennej diety dużej ilości pokarmów zawierających witaminę C lub uzupełnienie jej w celu osiągnięcia optymalnych poziomów. W zależności od pochodzenia witaminę tę możemy sklasyfikować jako naturalną lub syntetyczną. Zaletami syntetycznej witaminy C jest jej niska cena, wadami jest niska skuteczność działania oraz potencjalne skutki uboczne, jakie niesie ze sobą spożywanie składników mineralnych w zastępowaniu warzyw. Ze względu na wysoką kwasowość produktu (kwas askorbinowy) i jego wpływ na żołądek podczas przyjmowania, niektóre z witamin C na rynku prezentowane są jako „przedłużone uwalnianie”, co pozwala organizmowi na płynniejsze ich przyswajanie. długi okres czasu, zwykle 6 lub 8 godzin, z dodatkową zaletą, że działa w sposób ciągły. Bez laktozy.