Wapń jest najbogatszym minerałem w ludzkim organizmie, niezbędnym do budowy kości, chroni przed osteoporozą, wspomaga zdrowie zębów, chroni zęby i zapobiega próchnicy. Przeciętny dorosły ma w kościach 1,2 kg wapnia. Niedobór wapnia powoduje krzywicę, osteoporozę, odwapnienie i opóźnienie wzrostu kości. Brak wapnia wśród młodzieży i coraz młodszych ludzi, nawet dzieci, może być skutkiem zastępowania komercyjnych napojów bezalkoholowych mlekiem i naturalnymi sokami. Wchłanianie wapnia przez jelito cienkie zależy od witaminy D. Istnieją badania, które potwierdzają, że dodatek witaminy D do diety poprawia wpływ wapnia na gęstość kości i zmniejsza ryzyko złamań. Wykazano, że cytrynian wapnia jest skuteczny zarówno w zwiększaniu gęstości masy kostnej, jak i opóźnianiu jej utraty po menopauzie. Kilka kontrolowanych badań wykazało, że wapń i witamina D mogą zmniejszać złamania szyjki kości udowej u starszych pacjentów. Wegańskie, bez laktozy.