Imbir MIMASA jest wytwarzany ze sproszkowanego korzenia imbiru. Oprócz stosowania jako przyprawa kulinarna, może być stosowany w gorących kompresach jako środek zmniejszający przekrwienie w obszarach bolesnych lub przesyconych śluzem.
Wskazane jest stosowanie imbiru MIMASA jako przyprawy w pożywieniu, ponieważ podobnie jak inne gatunki dostarcza on korzystnej energii do dróg oddechowych. Wystarczy posypać go w minimalnych ilościach w przygotowaniu zupy miso, której yang szybko rozproszy się po całym ciele, zwłaszcza w chłodne dni. Zewnętrznie imbir można stosować w kompresach, aby złagodzić niektóre dolegliwości. Aby je zrobić, wystarczy włożyć jedną lub dwie łyżeczki imbiru MIMASA do bawełnianego woreczka i zanurzyć go w bardzo gorącej wodzie (ale bez gotowania). Po kilku chwilach, gdy woda zostanie nasączona imbirem, wystarczy namoczyć ręcznik i przyłożyć go do miejsca, aby zadziałał jak kompres, upewniając się, że jest jak najgorętszy. Zatrzymuje się po około 20 minutach, kiedy skóra się zaczerwienia, a ciepło zostanie zachowane przykrywając okolicę wełnianą szmatką.
W ten sposób imbir pomaga łagodzić bóle stawów takie jak między innymi lumbago, rwa kulszowa czy reumatyzm. To także naturalny środek na bóle głowy, migreny i migreny.