MIMASA kuzu pochodzi z prefektury Kagoshima na wyspie Kiusiu, gdzie jest uprawiana od ponad 100 lat i obecnie produkuje 90% japońskiego kuzu. MIMASA kuzu jest wytwarzany z korzeni, które mają od 5 do 10 lat i ważą około 10 kg. Te cechy są optymalne dla uzyskania najlepszej jakości.
Kuzu pobiera nadmiar wody z jelit i smaruje je: poprawia objawy biegunki i zaparć. Przywraca siłę jelit, dzięki czemu odzyskuje ruchy perystaltyczne i promuje dobry poziom flory jelitowej. W ten sposób jest szczególnie wskazany przy zaparciach rozszerzonego jelita z powodu nadmiaru owoców, cukru, kawy i sztucznych napojów.
MIMASA kuzu przygotowuje się przez rozcieńczenie dwóch łyżeczek do herbaty w szklance zimnej wody, a następnie gotowanie przez około pięć minut, aż uzyska żelową, bezbarwną lub różową i prawie przezroczystą konsystencję. Przyprawiany jest organicznym tamari MIMASA lub organicznym tamari-shoyu MIMASA. W preparatach kulinarnych jest stosowany jako naturalny zagęszczacz ze względu na mdły smak. Można go również rozcieńczyć w zimnej wodzie i dodać podczas ostatnich kilku minut gotowania zup, warzyw, gulaszu, warzywnych ciast lub ciast (rozprowadzając go na powierzchni przed wejściem do piekarnika).
MIMASA kuzu może być również używana jako sos do sałatek lub do gotowania ryb. Jego neutralny smak doskonale łączy się z każdym słodkim lub słonym jedzeniem i jest łatwy do strawienia dzięki swojej czystości. Możemy dodać do preparatu umeboshi MIMASA, a także gotować, gdy chcemy pobudzić wątrobę i pomóc w regulacji zaparć.